Индивидуална

Индивидуална

Индивидуалната психотерапия има за цел положителна промяна към подобряване качеството на живот за постигане на удовлетвореност и щастие; тя може да бъде и терапевтичен избор при лечението на някои заболявания. В този смисъл е част от високата здравна култура и психохигиена на личността.

Вашите въпроси, вашите мисли ...

Не рядко сме си задавали въпроси от рода на:

 • Какво ми пречи да се отпусна и зарадвам?
 • Защо не успявам? Къде греша?
 • Какво ме прави тревожен, напрегнат, или подтиснат без видима причина?
 • Защо не мога да си намеря партньор, или да имам щастлива връзка?
 • Защо непрекъснато изпитвам чувство за вина и ми е трудно да откажа, да кажа НЕ!
  Не искам! Не ми харесва! Не съм съгласен!…..
 • Какво искам от живота, накъде съм тръгнал…?
 • Защо преяждам, пия, имам нужда от лекарства, за да мога да издържа?

 

И много други въпроси и случки, които ни карат да се замислим как живеем, какво правим със себе си, какво ни пречи да се променим. Когато приятелите, книгите, почивките и пр. не могат да ни помогнат, е добре да потърсим помощ от специалист (а и преди това). Без да се срамуваме, без да се обвиняваме, без да мислим, че това е глезотия и по някакъв начин ни прави неспособни да се справим сами.

Моята практика и моите методи

Моята практика в индивидуалната психотерапия е насочена към:

Индивидуална психотерапия за личностно израстване и себепознаване.Цели се осъзнаване на нарушения в поведението и начина на мислене и последваща промяна за подобряване на адаптивността, разширяване способностите, качествата и социалната компетентност на личността.

Този вид психотерапия помага на лица, срещащи трудности в общуването и в създаване на устойчиви връзки; проблеми с партньора и с членове от семейството.

При хора с проблеми в професионалния избор, реализация и развитие. Начина на живот на съвремения човек е динамичен, напрегнат, труден, изискващ. Това изчерпва, уморява и повлиява емоционалното ни състояние, подтиква ни към опасни зависимости. Психотерапията /понякога съчетана и с медикаментозно лечение/ е добър терапевтичен избор при: » тревожни разстройства; паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, фобии; » депресивни раздстройства; » зависимости – алкохолна, наркомании, анорексия, булимия, затлъстяване, хазарт, интернет зависимост, компулсивно пазаруване.

Какво всъщност е психотерапията ?

На психотерапията не трябва да се гледа само като на средство за постигане на емоционален комфорт, духовно и психично здраве. Тя присъства в комплексното лечение на всички психосоматични и соматични /физически/ заболявания. Не рядко причината да бъдем болни се крие в начина ни на живот, преживени травми, силен стрес, или несъзнавани психични механизми. Тогава, освен „боледуващия орган”, страда и човешката личност/душа. В много случай ефикасността на медицинското лечение се повлиява от психологичното състояние на човека.

Нужда от подпомагаща, подкрепяща психотерапия има и при трудни моменти, травмиращи събития и преживявания в живота ни, / като тежко заболяване на член от семейството, смърт на близък човек, преживяно насилие… /.

Важно!

 • Тайната и емпатийността са задължителни в психотерапията! В срещите се споделят съкровенни и интимни преживявания.
  » Психотерапията няма лечебно въздействие и е неприложима при липса на словесен контакт, променено съзнание, непреодолима психотична продукция (напр. тежък интелектуален дефицит, деменции, хронична психоза).
 • Психотерапията е ефективна и има смисъл само когато човек е истински мотивиран. Вярва и не се отказва при трудностите и предизвикателствата по време на терапевтичния процес.